De 4 seizoenen

Orde in de chaos van gedachteland waar 4 seizoenen heersen

zaterdag 7 januari 2012

Driekoningentaart

Sinds kort ben ik op de hoogte van de "driekoningentaart". Als kind was ik niet vertrouwd met deze gewoonte. Ik ging wel van deur tot deur zingen om mijn spaarpot te spijzen.

Driekoningentaart (volgens de definitie van Wikipedia): Een (drie)koningentaart is een taart die gebakken wordt naar aanleiding van het driekoningenfeest. In de frangipane-taart wordt een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje...) verstopt en de persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag "koning(in)" en mag een kroon dragen.

Blijkbaar is het een eeuwenoud en internationaal verspreid gebruik om op 6 januari dit gebak aan te snijden. Net zoals de drie wijzen uit het Oosten die dag Jezus in zijn kribbe in Bethlehem wierook, mirre en goud offreerden.

Eén ding is zeker een driekoningentaart is een bladerdeegtaart met amandelcrèmevulling. Maar ik vond echter bitter weinig terug over de oorsprong van deze traditie . Wat is de betekenis van het verstopte voorwerp? Volgens één versie van het verhaal zijn de Germanen verantwoordelijk voor de boon in de taart. Zij mochten in de twaalf nachten na Kerstmis geen peulvruchten (hun basisvoedsel voor de winter) eten, vandaar dat de boon op 6 januari een bijzondere status van talisman kreeg. Een andere mogelijke invloed zijn de saturnaliën, de wilde Romeinse feesten ter ere van de god Saturnus op het einde van december. Spannend is dat tijdens dat feest meester en slaaf wel eens van positie wisselden: slaaf werd meester, meester werd slaaf. In die traditie zou de koning(in)-van-een-dag kunnen passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten